Rakas päiväkirja: Rosson tarina

Home / kerro yrityksestäsi mielenkiintoisia asioita / Rakas päiväkirja: Rosson tarina

Kokkolan rossolaisten keskuudessa kyti haave henkilöstön yhteisestä elämäntaparemontista. Ajatus muuttuikin todellisuudeksi, kun kuntosaliketju Actilife ja HUR ottivat haasteen vastaan.
– Heille kehitettiin Vire-hanke, jonka on tarkoitus puolessa vuodessa johtaa ruokavalion ja liikunnan kautta pysyvään uuteen elämäntapaan, kertoo hankkeen toteuttaja, kaikkien kokkolalaisten tuntema, Hannu Ilmolahti. Hänen kanssaan hanketta vetää HURin fysioterapeutti Nyyti Saikkonen.

Ravintolassa työskentelevien ihmisten ruokailu on usein napostelua “lentosyöntiä”, ei sitä että ruokailtaisiin aterioittain. Rosson henkilöstö koostuu hyvin eri-ikäisistä henkilöistä, osa heistä kuntoilee säännöllisesti, osa harvemmin. Vaikka kaikkien tavoitteena ei ole painonpudotus, jokainen kuitenkin halusi ruokaohjeet, jotka koostuvat terveellisistä rasvoista, proteiineista ja hiilihydraateista.

Vire-hanke aloitettiin Tanita-kehonkoostumusmittauksella ja kunto- ja tasapainotestillä.
Kehonkoostumusmittaus kertoo lihasmassasta, nestemäärästä, viskeraalista eli vatsaontelon sisäisestä rasvasta ja metabolisesta iästä. Jälkimmäinen usein saattaa järkyttää ja motivoikin elämäntaparemonttiin. Mitä alhaisempi lihasmassan määrä ja korkeampi rasvaprosentti, sen korkeampi metabolinen ikä on.
– Siihen voi vaikuttaa pajon ja se voi muuttua totaalisesti ruokavaliolla ja liikkumisella.
Terveyden kannalta epäedullisinta on sisäelimiä ympäröivä viskeraalinen rasva, jonka lisääntynyt määrä lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, korostaa Hannu Ilmolahti.
Ilmolahti tekii oman elämäntaparemonttinsa kymmenen vuotta sitten. 45 kiloa hoikempana hänen metaboolinen ikänsä laski 15 vuotta.
Valmentajan henkilökohtainen kokemustausta on myös hyvä motivaattorin yhdeksälle puolivuotisprojektin aloittajalle. Erityisesti rossolaiset ovat nauttineet myös siitä, että Hannulta kajahtaa kannustavaa laulua liikunnan ilosanomasta, oopperalaulajan koko repertoaarilta.

– Testaamme kuntosalilaitteita valmistavan HURin kanssa miten kuntosaliharjoittelu vaikuttaa lihasmassan kehitykseen. Jokaiselle on laadittu salilla toteutettava kunto-ohjelma ja osalle ruokavalio. Oman haasteensa tähän toi se, että ravintovalmentajamme Marika Witick laati ruokavaliosuosituksen myös kasvissyöjälle, jatkaa Ilmolahti.

Projektissa käydään läpi kehon käyttämä kalorinkulutus. Pelkästään aikuisen naisen peruselintoimintojen kuluttama kalorimäärä on noin 1400 kcl/vuorokausi. Liikunta ja arkiaktiivisuus kasvattavat vuorokauden kokonaiskulutusta. Laadittu ruokavaliosuositus pohjautuu tähän kokonaisuuteen.

Helmikuun lopussa harjoittelua ja toteuttamista on tehty nelisen viikkoa. Jokainen pitää liikuntapäiväkirjaa ja on asettanut itselleen sopivan kilotavoitteensa.

– Pidämme kolmen viikon välein ryhmätunnin. On mielenkiintoista nähdä, miten projektimme vaikuttaa muun muassa hyvinvointiin, uneen ja työssä jaksamiseen. On aivan varmaa, että työyhteisön yhteishenki paranee. Tällaiset projektit sopivat työyhteisöille, korostaa Hannu Ilmolahti.

Rossolaisten kuulumisiin palataan kevään mittaan tällä kanavalla